Dowiedz się więcej na temat naszego browaruKilka słów o nas

Historia

Browar Jabłonowo powstał w 1992 roku siłami i staraniem Leona i Huberta Buksowiczów oraz ich wieloletniego przyjaciela Włodzimierza Parola.

W okresie transformacji ustrojowej, burzliwych przemian ekonomicznych i społecznych chcąc sprostać nowym wyzwaniom i zaostrzonej konkurencji trzech wspólników w wyniku analiz, obserwacji i prognozowania rozwoju gospodarki zdecydowało się zainwestować wszystkie dotychczas zaoszczędzone środki w branżę piwną.   Była to decyzja odważna ale i ryzykowna, gdyż żaden ze wspólników nie posiadał w tym czasie odpowiedniej wiedzy technologicznej ani doświadczenia piwowarskiego.   Jednakże dzięki uporowi, szkoleniom a także życzliwości spotkanych na swej drodze ludzi firma przetrwała najtrudniejszy okres pierwszych dwóch lat od założenia.   Niebanalnym też czynnikiem stale motywującym wewnętrznie założycieli Browaru był fakt istniejących rodzinnych tradycji piwowarskich – przodkowie właścicieli, Roch i Jakub Zawadzcy w XIX wieku posiadali znane browary na Warszawskim Powiślu! Takiej tradycji nie można było zmarnować !!!

Początkowo założeniem wspólników było stworzenie małej, lokalnej firmy skoncentrowanej wyłącznie na najbliższym rynku. Szybko jednak okazało się iż dla uzyskania wysokiej jakości produktów niezbędne są inwestycje w wydajne i nowoczesne urządzenia produkcyjne a aby wygenerować niezbędne do ich zakupu środki należy osiągnąć znacznie większą niż pierwotnie zakładano produkcję…

https://jablonowo.pl/wp-content/uploads/2017/05/team_1.jpg
https://jablonowo.pl/wp-content/uploads/2017/05/team_2.jpg

Tak więc już w pierwszym roku istnienia zweryfikowano pierwotne założenia i konsekwentnie rok po roku zwiększano produkcję jednocześnie unowocześniając i rozbudowując park maszynowy. W ciągu dziesięciu lat produkcja wzrosła ponad dwudziestokrotnie.

Dziś Browar Jabłonowo dysponuje nowoczesną warzelnią składającą się z 5 kotłów w których 24 godziny na dobę powstaje brzeczka piwna poddawana następnie fermentacji w jednym z 15 ogromnych tankofermentorów aby w fazie końcowej gotowe piwo mogło leżakować i nabierać smaku i aromatu w jednym z 24 tanków leżakowych.

Gotowe, odleżakowane piwo następnie poddawane jest filtracji i trafia bezpośrednio do rozlewu – do butelek, beczek, puszek bądź butelek PET w dwóch wielkościach.

Efektem pracy linii rozlewniczych są gotowe, automatycznie uformowane palety, które trafiają do magazynu wyrobów gotowych a stąd staraniem działu sprzedaży i logistyki do odbiorców.

Obecnie Browar Jabłonowo poprzez powiązaną hurtownię patronacką oraz sieć hurtowników dociera bezpośrednio do większości sklepów w Województwie Mazowieckim a dzięki współpracy z sieciami sklepów oraz super i hipermarketami produkty Browaru są dostępne praktycznie w całej Polsce.